Dit zijn de 3 handigste tips bij het kiezen van een dekbed

Het kiezen van je dekbed kan soms best een aardige klus zijn, misschien weet je niet goed waar je moet beginnen met zoeken of misschien weet je niet goed wat alle opties zijn. Toch is het verstandig om je goed in te lezen wanneer je op zoek bent naar een dekbed, je wilt namelijk niet achteraf met een verkeerd dekbed zitten. Om ervoor te zorgen dat jij het juiste dekbed kiest zijn hier de 3 handigste tips die jou absoluut kunnen helpen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Kies het juiste formaat

Het klinkt logisch; ‘koop geen te klein dekbed’ maar zo is het wel. Niemand zit te wachten op koude tenen. Zorg er om deze reden voor dat je dekbed aansluit op het formaat van je matras. Echter, kan het natuurlijk zo zijn dat je in je eentje op een tweepersoonsmatras ligt. Dan kun je er wel voor kiezen om een eenpersoonsdekbed te kopen. In dat geval is het van belang dat je kijkt naar de lengte en niet zozeer naar de breedte.

De warmteklasse

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen 4 soorten dekbedden wat betreft warmte. Hiervoor zijn de zogenaamde warmteklassen ontwikkeld. Deze zijn oplopend van extreem warm naar dun en koel. De warmteklassen zijn als volgt:

  • Warmteklasse 1: Winter+, extreem geschikt voor koude winters, een dekbed van dons is vaak het type dat hiervoor gebruikt wordt.
  • Warmteklasse 2: Winter dekbed. Deze komt enigszins overeen met Winter+, echter is dit type wel iets minder warm en is daarom goed geschikt voor Nederlands winterweer.
  • Warmteklasse 3: Dit is een type dat tussen zomerdekbedden en winterdekbedden in zit, je zou het dus kunnen zien als een herfst/lente dekbed.
  • Warmteklasse 4: Zomerdekbed, een koeler type waardoor je tijdens warme zomernachten niet ligt te zweten.

Er wordt geadviseerd om te beslissen waarvoor je het dekbed nodig hebt en vanuit daar een warmteklasse te kiezen.

De vulling

Een andere goede tip om ervoor te zorgen dat je het perfecte dekbed kiest is het begrijpen van de eigenschappen van de verschillende vullingen. Je hebt bijvoorbeeld donzen dekbedden die gevuld kunnen zijn met eendendons, maar je hebt ook ganzendons dekbedden, beide vullingen zijn erg lekker isolerend. Daarnaast heb je vullingen als wol, katoen bamboe en synthetisch materiaal. De laatste 3 zijn wat minder warm en dus beter geschikt voor warmteklasse 3 en 4.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *