schoorsteen

Een onderhouden woning door schoorsteenvegers, dakdekkers en andere bouwlieden

Wie een woning in bezit heeft, zal het niet verbazen dat vastgoed veel onderhoud vereist. Wanneer je immers net een lapje over de ramen heen gehaald hebt, zie je dat de straat nog aangeveegd moet worden, de stenen muren gezandstraald moeten worden of de dakpannen aan vervanging toe zijn. Daarbij komt dat iedere woning aan andere schade onderhevig is: waar het huis van de één regelmatig groen uitgeslagen dakpannen heeft, moet de ander jaarlijks de schoorsteenveger langs laten komen. Een overbodige luxe om je schoorsteen ieder jaar te laten vegen, denk je misschien. Máár het overslaan van een schoorsteenveegbeurt is erg gevaarlijk, omdat er brand uit kan breken door deeltjes die vlam kunnen vatten. Wees je dus van dit brandgevaar bewust en laat een professional langs komen!

Hoe gaat de schoorsteenveger te werk?

Een schoorsteen schoonmaken kan op twee manieren geschieden. De eerste methode, die tegelijk de oudste is, is het vegen van de schoorsteen vanaf het dak. Door vanaf het dak de schoorsteen te vegen, is het mogelijk om het kanaal te controleren om viezigheden en kan de schoorsteen dus nauwkeuriger schoongemaakt worden. Daarentegen is het schoorsteen vegen van binnenuit vele malen moeilijk, doordat dit lastiger in te schatten is. 

Waarom is schoorsteenvegen noodzakelijk?

Wanneer de schoorsteen niet regelmatig geveegd wordt, kan er koolmonoxide achterblijven in de schoorsteen. Hoewel dit een gas is dat geroken of geproefd kan worden, kunt u wel de aanwezigheid van het gas opmerken. Zo zullen de ramen beslaan als CO2 zich in de ruimte bevindt of kunt u hoofdpijn ervaren. Naast het feit dat schoorstenen onderhouden moeten worden voor de brandveiligheid, is het sterk aan te raden om de ruimtes in huis te ventileren. Op die manier kan de CO2 eenvoudiger de woning verlaten.

Ben jij op zoek naar een professionele schoorsteenveger? Neem dan contact op met Pieter Lorjé & zn!

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *