water-lekkage

Hoe spoor ik een lek op?

De winter komt er weer aan… De temperaturen dalen opmerkelijk en steeds meer woningen worden verwarmd. Als je denkt dat de dalende temperatuur het enige, mogelijke probleem van de winter is, heb je het mis! In de winter ontstaan er veel lekkages. Een vervelende situatie met grote gevolgen, indien het probleem niet direct wordt aangepakt.

Je leest het goed: “…, indien het probleem niet direct wordt aangepakt.” Niet iedere lekkage hoeft te leiden tot grote schade. De schade hangt volledig af van de snelheid van handelen. Het is belangrijk om, bij het opmerken van een lekkage, adequaat aan de bel te trekken om de schade beperkt te houden. Maar aan welke bel moet ik dan precies trekken?

Het waterlek opsporen

Zolang het lek niet gedicht zal worden, zal het probleem niet zijn opgelost. Het is dus essentieel om zo snel mogelijk het waterlek opsporen

Merendeel van de lekkages wordt opgespoord aan de hand van een warmtebeeldcamera. De speciale camera kan exact aangeven hoe warm of koud het object is. Klinkt interessant, maar hoe kan dit apparaat helpen bij een lekdetectie? De dakinspecteur zal zich richten op de temperatuurverschillen in verschillende kamers van de woning. Indien een muur opvallend koude plekken aangeeft, is de kans aanwezig dat een waterleiding op die locatie lekt, waardoor het koude water de muren afkoelen. Op die manier zal de woning niet onnodig worden beschadigd om een lek op te sporen. Enorm effectief!

En wat nu…?

Nadat het waterlek is opgespoord, is het uiteraard belangrijk om het lek direct te verhelpen. De kosten voor het laten herstellen van het lek zijn afhankelijk van de methode. De methode is afhankelijk van de aard en de grootte van het lek. Het herstel kan een kleine handeling zijn, zoals een vervanging van een beschadigd daklood, terwijl het ook mogelijk is dat de gehele dakbedekking vernieuwd zal moeten worden. Indien het lek zich bevindt in een waterleiding is een oppervlakkige herstelling meestal al voldoende. In andere gevallen, denk aan een waterleiding in de muur, zal er breekwerk nodig zijn, wat invloed zal hebben op de kosten. 

Tip!

De woningverzekering dekt in veel gevallen ook de waterschade door een lekkage. Het kan dus financieel erg gunstig zijn om vroegtijdig contact op te nemen met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *