kettingzaag

Klussen waar je absoluut een kettingzaag bij nodig hebt

Voor het kappen van bomen en het snoeien van grote takken is een kettingzaag onvergelijkbaar. Als je namelijk ooit eens bomen met de hand hebt gekapt, dan zul je zeker versteld staan van het gemak en de snelheid van een kettingzaag. Kleine bomen kunnen binnen enkele minuten worden gekapt en hun takken verwijdert.

Bovendien, zolang jij jezelf maar aan de veiligheidsmaatregelen voor jouw kettingzaag houdt, is er geen reden waarom het gebruik van een kettingzaag allesbehalve veilig en aangenaam zou moeten zijn, zelfs als jij er nog nooit eentje hebt gebruikt. De Gereedschappengids.nl website biedt meer koopinformatie over de kettingzaag en andere handige gereedschappen aan.

Typische projecten met een kettingzaag

Kettingzagen zijn enkel bedoeld voor het zagen van hout, in projecten zoals:

  • Bomen vellen binnen de werkdiameter van de kettingzaag
  • Omgevallen bomen in kleinere delen kappen (of tegenhouden), hetzij voor brandhout of verwijdering
  • Takken van bomen snoeien
  • Gesnoeide takken in kleine delen zagen voor compostering of verwijdering
  • Knotten van bomen verwijderen

Gebruik een kettingzaag nooit voor het zagen van ander materiaal dan hout, waaronder plastic, metselwerk of metaal. Beperk de werking van jouw kettingzaag daarnaast enkel tot buitenruimtes. Dit geldt absoluut voor de door benzine aangedreven apparaten, want deze mogen vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging nooit in gesloten ruimtes gebruikt worden.

De mini-kettingzaag

Een draagbare mini-kettingzaag is een geweldig hulpmiddel voor al jouw tuinprojecten, want in veel tuinprojecten kun je beter een kleine kettingzaag gebruiken in plaats van de echt grote jongens. Deze heel compacte kettingzagen zijn een goede optie voor fijn zaagwerk en voor het snoeien van heggen of struiken. Ze kunnen ook behoorlijk nuttig zijn bij diverse renovatie- en timmerprojecten.

Hoewel deze mini-kettingzagen niet geschikt zijn voor het kappen van volwassen bomen, hebben ze wel degelijk de perfecte maat om ongewenste boomtakken te verwijderen. Ze zijn daarnaast ook geweldig voor bij de kleine timmerwerkzaamheden waarbij jij niet al het lawaai plus het gedoe van een grotere kettingzaag wilt hebben. De mini-kettingzagen bieden dankzij hun omvang ook een grotere mate van controle voor het wat nauwkeuriger zaagwerk.

Het fijne van een kettingzaag en enkele veiligheidstips

Als jij een aantal bomen op jouw terrein hebt staan, dan is de kans groot dat jij op een gegeven moment echt wel een kettingzaag nodig hebt. Of dit nu het geval is omdat een storm sommige takken flink heeft toegetakeld of dat je graag wat meer zonlicht op jouw terras wenst, de beste kettingzaag bij de hand hebben kan dan altijd een grote hulp zijn.

Als laatste willen we graag nog melden dat de kettingzagen van tegenwoordig relatief gezien redelijk gebruiksvriendelijk en uiterst efficiƫnt zijn. Ze kunnen daarentegen ook extreem gevaarlijk zijn. Daarom stellen we de volgende veiligheidstips voor:

  • Houd de zaag tijdens gebruik dicht bij het lichaam
  • Houd de duim van de linkerhand altijd onder de voorste handgreep
  • Vermijd om enkel met het topje van het zaagblad te zagen
  • Ga vol gas bij het maken van een snede
  • Gebruik de kettingzaag zoals bedoeld

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *