Tot welke windkracht kan er op een rolsteiger gewerkt worden?

Veel werknemers in de bouw krijgen vaak met slecht weer te maken, regen, sneeuw, storm. Het werk wordt er niet makkelijk op gemaakt en ook niet veiliger. Tenminste dat geldt zeker voor de klusjesmannen die bij het werk gebruik maken van een rolsteiger. Ben jij zo iemand dan, wil je vast weten bij welke weersomstandigheden onveilig wordt op een rolsteiger. In de meeste gevallen kunnen sneeuw en regen geen kwaad, behalve dat het niet fijn werken is als je nat regent of sneeuwt, maar bij storm is het een ander verhaal en kan het nog eens gevaarlijk worden. Wanneer het zulke stormen verwacht worden als in 2020 zoals: Dennis en Ciara is het zeker niet veilig om te werken op een rolsteiger. Maar tot welke windkracht kan het nog wel? Die vraag wordt in deze blog beantwoord. 

Een aantal tips hoe je veilig te werk kunt gaan op een rolsteiger

Rolsteiger is fijn voor klussen op hoogte, maar wanneer een harde wind staat, wil je natuurlijk niet dat de rolsteiger omwaait. Wanneer dit toch gebeurt, kan dit zowel financiële als materiële schade opleveren, maar dat niet alleen er kunnen zelfs gewonden vallen wanneer jij op de rolsteiger staat, maar ook als voorbijlopend persoon. Om de veiligheid op een rolsteiger te verhogen, zijn hier een aantal tips:

  • Volg ten alle tijden de opbouwinstructies van de fabrikant
  • Plaatst de steiger alleen op een verharde ondergrond, is dat niet mogelijk gebruik dan rijplaten
  • Houdt rekening met de windgevoeligheid van de locatie waar de rolsteiger wordt opgezet
  • Gebruik leuningen op het staplatform voor extra veiligheid.

Op zoek naar een rolsteiger die voldoet aan alle veiligheidseisen en ook nog eens een hoge kwaliteit zijn. Ga naar https://www.rolsteiger.net/. Ook kan een rolsteiger gehuurd worden

Tot welke windkracht mag een rolsteiger gebruikt worden?

Een rolsteiger is een van de veiligste middelen om op hoogte te kunnen werken, maar zodra de wind een rol gaat spelen, is ook een rolsteiger niet altijd veilig. Zodra het hard(er) begint te waaien is echt verstandig om de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten te houden. Hierbij speelt de plaats waar de rolsteiger is opgezet ook een een grote rol. In een open gebied is de rolsteiger natuurlijk toegankelijker voor de wind dan wanneer die in woonwijk ergens tegen een muur aan staat. Een rolsteiger mag niet meer gebruikt worden bij windkracht 6 op de schaal van richter. Bij windkracht 6 worden er windsnelheden boven de 14 meter per seconde gemeten en dan wordt het werken op een rolsteiger echt gevaarlijk. Bij deze gemeten windsnelheden, moeten de steigers afgebroken worden. Doe dit natuurlijk wel voordat de hevige wind rond suist.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *