rieten-dak

Uw rieten dakbedekking onderhouden

Een rietendak biedt veel voordelen: een luxe en landelijke uitstraling, een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, natuurlijke isolatie van uw dak en nog een hoop meer. Echter is het onderhoud van een rieten dak erg belangrijk, en vereist wat meer zorg dan bijvoorbeeld een pannendak. Om zo lang mogelijk te genieten van een prachtig ogend rieten dak zijn jaarlijkse onderhoudsbeurten vereist. De kunst van het onderhoud rieten dak vereist nogal wat expertise, en moet gedaan worden door gespecialiseerde bedrijven, maar wat achtergrondkennis kan nooit kwaad!

Waarom onderhoud nodig is en wat invloed heeft op de levensduur van een rieten dak

Mos en algen groeien goed op riet. Na een tijd vormt er een groene laag op het dak, en deze blijft na regenval voor lange tijd nog nat. Het gevolg daarvan is dat het riet ook lang vochtig blijft, waardoor het riet gaat rotten. Onder de laag met algen en mos ontstaat een gunstig klimaat voor schimmels. Deze leven van de afbraak van cellulose, waardoor het riet snel vergaat. Hoe steiler het dak, hoe minder snel er een laag met mossen en algen ontstaat.  

Kammen van riet en bestrijden van mos

Om de laag algen en mos te verwijderen dient het dak eens per jaar ‘gekamd’ te worden. De laag wordt dan verwijderd. Tijdens dit proces kunnen eventuele beschadigingen of slechte plekken ontdekt worden, en worden verholpen. In zulke gevallen wordt er nieuw riet bijgestopt. Na afloop van het kammen en bijstoppen wordt het gehele rieten dak behandeld met een preventief bestrijdingsmiddel. Dit belemmert de groei van mos en algen. 

Verdrijven

Na verloop van tijd slijt het riet. Om de originele dikte te onderhouden wordt er per onderhoudsbeurt riet verdreven. Bij verdrijven wordt er ruimte tussen het riet en de binding gemaakt, waarna er nieuw riet in het dak gestoken wordt. Dit gebeurt laag voor laag. 

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *