duurzame-boerderij

Verduurzamen als agrariër

Verduurzamen als boer: het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende manieren om je boerderij om te toveren tot een duurzame boerderij, en vaak kun je er ook nog is bakken met geld aan verdienen als ondernemer. 

Biomassa

De afgelopen tien jaar is het percentage hernieuwbare energie gestegen. Biomassa heeft een groot aandeel in dit percentage, zo’n 60%, en is voor agrariërs een verdienmodel. Bijproducten in de landbouw tot aan overblijfselen van veevoer zijn allemaal geschikt als energiebron. Deze bron is niet uitputbaar, en wordt dus gezien als duurzaam. Echter is dit niet de schoonste vorm van energie. Bij de verbranding van biomassa komt namelijk alsnog CO2 vrij. Het idee achter biomassa als duurzame energiebron is dat de uitgestoten CO2 na verloop van tijd weer opgenomen wordt in nieuwe biomassa, door planten. De heropname van CO2 kost echter veel tijd. 

Verdienen aan een duurzaam dak

Als particulier zitten er al velen voordelen aan het omtoveren van het dak naar een zonne-energiefabriek. Ook voor ondernemers zijn zonnepanelen een gunstige investering. Veehouders beschikken over een groot oppervlak aan bruikbaar dak, en komen dus in aanmerking voor dakhuur. Bedrijfsdaken kunnen beschikbaar gesteld worden aan ondernemers die het dak volleggen met zonnepanelen. Hiervoor krijgt de verhuurder een vast bedrag per maand. 

Als boer kun je gebruik maken van de SDE+ subsidie die door de overheid wordt aangeboden. Deze rijkssubsidie vergoedt het prijsverschil tussen duurzame en grijze energie, waardoor ondernemers de geproduceerde duurzame stroom op de gewone energiemarkt kwijtkunnen. Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan er door het bedrijf zelf gebruikt wordt, kan deze stroom worden teruggeleverd. Er wordt dan gebruik gemaakt van de salderingsregeling. Naast besparen op de energierekening en de SDE-subsidie verdienen ondernemers dan ook aan de opgewekte stroom. De staat van het dak maakt niet uit. Ook wanneer er asbest wordt aangetroffen. Deze kan dan compleet worden vervangen waarna er gelijk zonnepanelen op geplaatst worden.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *