Embedded systeem

Wat hebben embedded systemen en een industriële pc met elkaar te maken? Lees het hier

Embedded, of geïntegreerde, systemen en industriële pc’s worden beide in industriële omgevingen gebruikt, hoewel geïntegreerde systemen breder worden toegepast. Ook in de industriële omgevingen wordt de gegevensuitwisseling en -verwerking steeds belangrijker. Steeds meer activiteiten worden door intelligente apparaten uitgevoerd, die deel uitmaken van een datacommunicatienetwerk. In lijn met smart home wordt wel van een smart factory gesproken. Wat zijn embedded systemen en industriële pc’s precies, en welke rol hebben ze in de smart factory? Daarover gaat dit artikel.

Embedded systemen

Een geïntegreerde systeem zou je met het moederboard van een standaard PC, laptop, smart phone of watch kunnen vergelijken. Miniaturisering is een ander belangrijk kenmerk van de smart factory. Zelfs in een klein apparaat zit een stukje elektronica dat het een intelligent apparaat maakt. We praten over een geïntegreerde systeem, omdat dat wordt opgenomen in een apparaat en van buiten af niet toegankelijk is zonder het apparaat open te maken. Zo’n systeem bestaat uit een processor, geheugen en enige hardware waardoor het kan worden aangesloten op de rest het apparaat. De software is gericht op de specifieke functie(s) die het geïntegreerd systeem moet vervullen en is opgeslagen in firmware. Ook de processor wordt doorgaans ontwikkeld voor toepassing in dergelijke systemen, maar niet altijd. Voor de datacommunicatie bezit een geïntegreerd systeem specifieke hardware. Het systeem verzamelt gegevens en sturen die door, over de processen waarvoor de apparaten worden gebruikt, waarin het systeem is ingebouwd, en over het functioneren van de apparaten zelf.

Industriële PC

Functioneel is een industriële PC als een standaard PC. Echter voor de omgeving waarin die wordt gebruikt, is de uitvoering anders. Een dergelijke PC moet beter bestand zijn tegen invloeden als schokken, trillen, stof, vuil, vochtigheid enzovoorts. Er kan een standaard processor worden gebruikt en zo’n PC biedt allerlei aansluitmogelijkheden, inclusief netwerkaansluitingen. Middels zo’n aansluiting kunnen gegevens van apparaten met geïntegreerde systemen worden ontvangen en vervolgens verwerkt tot informatie over de betrokken processen. Waardoor onder mee die processen beter kunnen worden bestuurd.

 

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *