VCA certificaat

Weet je niet of je een vca certificaat nodig hebt om in een heftruck te mogen rijden? Het antwoord vind je hier

Een VCA certificaat en heftruck certificaat zijn twee hele verschillende certificaten. Ook met het volgen van een uitgebreide VCA cursus ben je nog steeds niet bevoegd om een heftruck te besturen. Hiervoor dien je echt een gerichte heftruck cursus te volgen.
In deze blog vertellen we jou wat de verschillen zijn tussen een VCA en heftruck cursus en wat de voordelen hier van zijn.

Wat is VCA

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist aannemers. Om het makkelijk uitspreekbaar te houden is het afgekort naar VCA.
Een VCA cursus is een zeer uitgebreide cursus die meerdere doelen tot stand brengt. Het voornaamste doel van een VCA cursus is het verminderen van het aantal werk gerelateerde ongevallen.

Hierbij ligt de aandacht niet alleen op het voorkomen en vermijden van gevaarlijke situaties, maar wordt ook aandacht besteedt aan de juiste werkhouding. Hiermee worden op de lange termijn blessures voorkomen die het ziekteverzuim laag houden.

Naast veilig en gezond werken besteedt een VCA cursus ook aandacht aan milieuvriendelijk werken. Het is deze veelzijdigheid van de cursus wat een VCA certificaat tot een van de meest gevraagde certificaten in Nederland heeft gemaakt.

Er zijn meerdere verschillende VCA cursussen beschikbaar. Voor werknemers is er de keuze uit VCA 1 en VCA 2. Hierbij wordt VCA 2 gezien als een aanvulling op VCA 1.
Voor bedrijven en leidinggevenden bestaat er een op maat gemaakte VCA. De VCA bedrijfscertificering en het VOL VCA, Veiligheid Operationeel Leidinggevenden.

Een VCA certificaat wordt vaak gevraagd op dynamische werkplaatsen waar het ongeluk in een klein hoekje schuilt. In fabrieken, op bouwterreinen en werkplaatsen en het werken op hoogte wordt vaak om een afgeronde VCA cursus gevraagd.

Wat is een heftruckcertificaat

Waar VCA zicht richt op een heel breed spectrum die werksituaties in het algemeen beslaan, is een heftruck heel specifiek gericht op het veilig en verantwoordelijk besturen van een heftruck. Daarom volstaat een afgeronde VCA cursus niet om een heftruck te kunnen besturen.

Met een heftruck cursus leer je hoe verschillende heftrucks worden bestuurd en wordt je geleerd hoe je de lepels dient te besturen. Daarnaast leer je bij een heftruck cursus ook hoe je veilig objecten moet optillen en vervoeren met de heftruck.

Waarom een heftruck of VCA cursus volgen

Een VCA cursus wordt vaak door een potentiele werkgever of opdrachtgever verplicht gesteld om aan een klus of dienstverband te mogen beginnen. Wanneer je een VCA cursus hebt afgerond, vergroot dat je kansen op werk aanzienlijk.

Wanneer er sprake is van schade of letsel die jij hebt veroorzaakt, is het erg prettig als je een VCA certificaat kan overhandigen. Hiermee kun je aan de verzekeraar aantonen dat je op de hoogte bent van alle geldende veiligheidsvoorschriften. Dit wordt vaak door een verzekeraar als voorwaarde gesteld om de aansprakelijkheid op zich te nemen.

Hetzelfde geldt voor een heftruckcursus. Wanneer er sprake is van een ongeval waarbij schade of letsel is ontstaan, wil de verzekeraar weten of de heftruckchauffeur een gedegen opleiding heeft genoten. Met een heftruck certificaat kun jij aantonen dat je adequaat bent opgeleid om een heftruck te mogen besturen.

Een heftruck certificaat vergroot eveneens jouw kansen op werk. Er is in Nederland een groot tekort aan heftruckchauffeurs waardoor je sneller kans maakt op goedbetaald werk wanneer je in het bezit bent van een heftruck certificaat.

Deze twee verschillende certificaten zijn ook een hele goede aanvulling op elkaar. Wanneer je in het bezit bent van één van deze twee certificaten, is het altijd raadzaam om ook de ander te halen.
Hiermee heb jij bij werkgevers en opdrachtgevers een streepje voor op mensen die over geen of één van deze certificaten beschikken.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *