Blauwdruk

Wel of geen bouwkundige keuring doen?

Als een nieuwe huiseigenaar weet je niet altijd of een bouwkundige keuring nodig is of niet. Echter een bouwkundige keuring kan er voor zorgen dat jij als nieuwe bezitter niet voor verrassingen komt te staan bij gebreken aan het huis. Een verkoper moet het altijd melden wanneer er gebreken zijn. 

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht. Soms kan het zijn dat hypotheekverstrekkers het wel eisen omdat ze willen weten wat de staat van het huis is. Een bouwkundige keuring kun je laten zitten maar of het verstandig is. Nee het is niet verstandig. Want zijn er gebreken dan kun je voor flinke uitgaven komen te staan. Het kan zelfs nog erger dat het huis zo slecht is dat het niet meer bewoonbaar is. 

Waarom je wel een bouwkundige keuring moet laten uitvoeren?

Er zijn redenen genoeg om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een bouwkundige. Ten eerste je wilt niet voor grote verrassingen staan. Het huis kan gebreken hebben. Als je het huis laat keuren voordat je het gekocht hebt zou je kunnen bespreken met de verkoper over eventueel de koopprijs. 

Je zou dat geld kunnen gebruiken voor de werkzaamheden die moeten gebeuren. Ben je al overgegaan tot de koop dan kan een bouwkundige keuring nuttig zijn. Een bouwkundige kan je dan precies vertellen welke gebreken er zijn en wat de kosten zijn om het te repareren. Een bouwkundige keuring is vooral aan te raden wanneer je een ouder huis koopt. 

Als je gaat voor jongere woningen kan het ook zeker geen kwaad, al doe je dit voor de zekerheid. Een onafhankelijke bouwkundige laten komen is altijd aan te raden want het is een grote investering die je maakt. Je voorkomt grote teleurstellingen wanneer je het laat doen.

Wat inspecteert een onafhankelijke bouwkundige?

Je hebt gekozen voor een bouwkundige keuring. De bouwkundige gaat met jou en de verkoper het huis bekijken. Er wordt vooral gelet op:

  • De dakconstructie en dakbedekking
  • De kozijnen
  • Ramen en deuren
  • Vloeren
  • Voegwerk
  • Metselwerk
  • De staat van elektra en verwarming
  • En zoveel meer…

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *